סרבנות גט היא תופעה חברתית קשה בישראל, המתרחשת כאשר בן זוג מסרב לתת או לקבל גט, ובכך מונע את סיום הנישואין באופן חוקי על פי ההלכה היהודית. תופעת סרבנות גט יוצרת מצב בו בן הזוג המסורב נותר “כבול” בנישואין בניגוד לרצונו, דבר המונע ממנו להינשא מחדש ולהקים משפחה. בישראל, שבה דיני הנישואין והגירושין נתונים לסמכות בלעדית של בתי הדין הרבניים, הבעיה מקבלת משנה תוקף ומשפיעה על חייהם של אלפי אנשים. מאמר זה יסקור את ההיבטים המשפטיים והחברתיים של סרבנות גט, יציג את הפתרונות והסנקציות הקיימות, ויפרט את דרכי ההתמודדות והסיוע העומדים לרשות מסורבי ומסורבות הגט.
תפקיד בית הדין הרבני בטיפול בסרבנות גט
בית הדין הרבני הוא הגוף המוסמך היחיד בישראל לטפל בענייני סרבנות גט ולהוביל את הליך הגירושין של בני זוג יהודים. התהליך מתחיל בהגשת תביעת גירושין לבית הדין, כאשר אחד מבני הזוג מעוניין להתגרש. לאחר הגשת התביעה, מתקיים דיון ראשוני בו שומעים הדיינים את שני הצדדים ומנסים להביא להסכמות. במקרה שאחד הצדדים מסרב לתת או לקבל גט, בית הדין מוסמך לנקוט בצעדים שונים כדי להביא לסיום הסכסוך.
המסמכים הנדרשים להגשת תביעת גירושין כוללים:
- תעודות זהות של שני בני הזוג
- תעודת נישואין מקורית
- כתב תביעה מפורט עם עילות הגירושין
- אישור תשלום אגרת פתיחת תיק
- מסמכים רלוונטיים נוספים התומכים בעילות הגירושין
- ייפוי כוח לעורך דין (במידה ומיוצג)
סנקציות וצעדים משפטיים נגד סרבני גט
בית הדין הרבני מוסמך להטיל מגוון סנקציות על סרבני גט, במטרה להפעיל לחץ שיוביל למתן הגט. במקרים של סרבנות גט, החוק מאפשר לבית הדין להטיל צווי הגבלה בדרגות חומרה שונות. להלן רשימת הסנקציות האפשריות, מהקלה לחמורה:
- עיכוב יציאה מהארץ והחרמת דרכון
- שלילת או התליית רישיון נהיגה
- הגבלות על חשבונות בנק ושימוש בכרטיסי אשראי
- איסור על החזקת חשבון בנק
- מניעת מינוי למשרות ציבוריות
- איסור על עיסוק במקצועות מורשים
- שלילת זכויות וקצבאות מביטוח לאומי
- הגבלות על פעילות עסקית
- מאסר בפועל לתקופות קצובות
חשוב לציין כי הטלת הסנקציות נעשית באופן מדורג, תוך שקילת נסיבות המקרה והערכת יעילותן בהשגת המטרה – מתן הגט. בית הדין נדרש לאזן בין הפעלת לחץ אפקטיבי לבין שמירה על כבוד האדם וזכויותיו הבסיסיות של הסרבן.
זכויות וסעדים משפטיים למסורבות גט
מסורבות גט זכאיות למספר סעדים משפטיים משמעותיים. ראשית, הן יכולות לתבוע מזונות מעוכבות – תשלום חודשי מוגדל מהבעל הסרבן כפיצוי על עיגונן. כמו כן, בשנים האחרונות התפתחה פסיקה תקדימית המאפשרת הגשת תביעות נזיקין בבתי המשפט האזרחיים, עם פסיקת פיצויים משמעותיים שהגיעו במקרים מסוימים למאות אלפי שקלים. בנוסף, ניתן לפעול במישור הרכושי ולעכב חלוקת רכוש או לדרוש הגדלת חלקה של האישה ברכוש המשותף. בתי המשפט מכירים גם בזכותן של מסורבות גט לקבל פיצוי על אובדן הכנסות, הוצאות רפואיות ונזקים נפשיים שנגרמו כתוצאה מסרבנות הגט. חשוב לציין כי השילוב בין הליכים בבית הדין הרבני ובבתי המשפט האזרחיים מגדיל את הלחץ על הבעל הסרבן ומשפר את סיכויי קבלת הגט.
סיוע משפטי וארגוני תמיכה
מסורבות ומסורבי גט יכולים לקבל סיוע משפטי מקיף ממספר גורמים מקצועיים. האגף לסיוע משפטי במשרד המשפטים מעניק ייצוג משפטי ללא עלות למי שעומד בקריטריונים הכלכליים. בנוסף, פועלות מספר עמותות מובילות המתמחות בסיוע למסורבות גט, ביניהן “יד לאישה”, “מרכז רקמן” ו”מבוי סתום”, המספקות ייעוץ משפטי ראשוני, ליווי בהליכים בבית הדין הרבני וסיוע במימון הוצאות משפטיות. תמיכה נוספת ניתן לקבל מארגוני נשים כמו “נעמת” ו”ויצו”, המפעילים קווי חירום ומרכזי סיוע. עורכי דין פרטיים המתמחים בדיני משפחה יכולים לספק ייצוג מקצועי מול בית הדין הרבני והערכאות האזרחיות, תוך שימוש במגוון כלים משפטיים להפעלת לחץ על סרבני גט. מומלץ ליצור קשר עם מספר גורמי סיוע במקביל כדי למקסם את הסיכוי לקבלת מענה מקיף ויעיל.
- האגף לסיוע משפטי: ייעוץ וייצוג משפטי חינם
- עמותות סיוע: ליווי משפטי, תמיכה נפשית ומימון הוצאות
- ארגוני נשים: קווי חירום ומרכזי תמיכה
- עורכי דין פרטיים: ייצוג מקצועי והפעלת כלים משפטיים
התמודדות רגשית ותמיכה נפשית
ההתמודדות הרגשית עם סרבנות גט היא מורכבת ומאתגרת, ודורשת תמיכה מקצועית ורגשית מקיפה. מסורבות גט חוות לעתים קרובות תחושות של בדידות, חרדה, דיכאון וחוסר אונים. חשוב להבין שאין צורך להתמודד עם המצב לבד. קיימות מספר דרכים לקבלת תמיכה נפשית:
- פנייה לטיפול פסיכולוגי פרטני המתמחה במשברי חיים וגירושין
- השתתפות בקבוצות תמיכה של נשים מסורבות גט
- ליווי על ידי עובדת סוציאלית מטעם שירותי הרווחה
- חיבור לקהילות תומכות ורשתות חברתיות של נשים במצב דומה
- קבלת ייעוץ רוחני ותמיכה מרבנים ואנשי דת מקצועיים
מומלץ לשמור על שגרת חיים בריאה הכוללת פעילות גופנית, תזונה מאוזנת ושעות שינה סדירות. חשוב גם לשמור על קשר רציף עם המשפחה והחברים, ולא להתבודד. הצטרפות לפעילויות חברתיות וקהילתיות יכולה לסייע בהפגת הבדידות ובשמירה על תחושת משמעות וערך עצמי.
סיכום ודרכי פעולה מומלצות
ההתמודדות עם סרבנות גט דורשת פעולה מהירה ומקצועית במישור המשפטי והאישי כאחד. חשוב לפנות בהקדם לעו”ד גירושין בעל ניסיון בתחום, אשר יוכל להוביל את התהליך המשפטי ולהפעיל את מלוא הסנקציות האפשריות כנגד סרבן הגט. במקביל, מומלץ ליצור קשר עם ארגוני הסיוע המתמחים בתחום, המספקים תמיכה משפטית ורגשית חיונית. חשוב לזכור כי קיימים פתרונות משפטיים מגוונים, החל מהגשת תביעת נזיקין ועד לדרישת מזונות מוגדלים, וכי שילוב של ליווי משפטי מקצועי יחד עם תמיכה נפשית מתאימה מגדיל משמעותית את הסיכויים להתרת הסרבנות ולקבלת הגט המיוחל. זכרו כי אינכם לבד במאבק זה, וכי קיימת מערכת תמיכה רחבה העומדת לרשותכם בדרך להשגת חירותכם האישית.